top of page

Hvorfor du ikke skal telle kalorier


Hvis du har hørt det en gang, har du mest sannsynlig hørt det tusen ganger: Den beste - kanskje til og med den eneste - måten å gå ned i vekt er å telle kalorier. Den oppfatningen har jeg selv hatt lenge, heldigvis fikk jeg dunket litt vett inn i hodet og lærte meg at det finnes en lettere måte å gjøre det på.

Tross alt er det en ganske enkelt regnestykke : Kalorier inn minus kalorier ut. Spiser du mer kalorier enn du forbrenner, går du opp i vekt. Spiser du færre kalorier enn du forbrenner, går du ned i vekt. Så enkelt og så vanskelig er det.

Problemet er bare at det er ikke så enkelt å telle kalorier.

Først av alt - For å vite hvor mye energi du tar inn trenger du å finne ut hvor mange kalorier som er i maten du spiser. For å kunne vite det må du gjøre grundig research, finne nettsteder, lese mat-etiketter og bruke matematikk. Deretter må du anta at bøker, nettsteder og databasers kalori-estimater er riktige. De er de ofte ikke. Faktisk har forskning vist at de kan ha en feilmargin med opp til ca. 25% på grunn av feilmerking, labratorisk feilmåling og matkvalitet.

Det å måle hvor mye energi du faktisk forbruker er heller ikke bare enkelt. Å estimere kaloriforbruket hver dag kan ha en feilmargin opptil 25%. Dette er på grunn av utstyret du bruker (smartklokke, apper), labratoriske målefeil og individuelle forskjeller.

Med en feilmargin opp mot 25% på kalorier du inntar og ytterligere 25 % feilmargin på kalorier «ut» så er det store spørsmålene, er det da verdt å:

- Ta frem målebeger til hver middag til familiens store frustrasjon ?

- Blåse støv av kjøkkenvekten mens du prøver å ignorere din venns hån?

- Abonnere på apper og webtjenester for å spore disse mindre nøyaktige tallene? - La vær å spise lunsj i kantina siden du ikke vet hvor mange gram av kylling du skal spise?

Det er dóg viktig at vi har en idé om hvor mye energi vi inntar hver dag slik at du kan justere utifra din målsetning. Det å telle kalorier en ukes tid kan gi deg ett ca estimat på hvor mye du spiser per nå. Det er ikke noe man MÅ gjøre.

Det å bruke mye tid, og energi på å telle kalorier over tid kan fort vise seg å bli unøyaktig, og er ikke noe du kan leve med resten av ditt liv. I hvert fall ikke om du skal fungere sosialt og ha ett «normalt» forhold til mat. Det er ikke rart at mange mennesker gir opp og går tilbake til å spise som de gjorde før. Når de blir avhengig av å måle alt man spiser for å ha kontroll. Og det de måler er feil og ikke gir de resultatene de ønsker seg.

14 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Post: Blog2_Post
bottom of page